Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü nedir?
Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı; bilimsel ve sanatsal ilkeleri bütüncül bir yaklaşımla kullanarak mevcut peyzajları korumak, restore etmek, iyileştirmek ve kentsel alanlarda yeni peyzajlar oluşturarak insanın yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan bir meslek disiplinidir.
Bölümünün amacı nedir?
Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümünün amacı; uluslararası standartlar ve etik değerler çerçevesinde araştırmacı, disiplinler arası çalışma ve sanatsal yetileri yüksek, ekolojik ve sosyal sistemleri bütüncül bir yaklaşımla tasarlama ve planlama, kuramsal bilgi ve pratiğe sahip, modern teknolojileri kullanabilen, yabancı dili güçlü, toplumsal ve çevresel sorunlara duyarlı, yaratıcı ve çağdaş meslek insanları yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Bölüm kaç yıllıktır?
Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı dört yıllık bir lisans bölümüdür.
Eğitim Dili nedir?
Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Lisans Programının eğitim dili İngilizce’dir.
TC vatandaşları bu bölümü nasıl tercih edebilir?
Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü 2022 yılında YÖK denkliği almayı planlamaktadır. Bu doğrultuda aday öğrenciler YÖK Atlas üzerinden tercih verilebilecektir.
Soru ve görüşleriniz için WhatsApp destek hattımız: (0533) 820 21 83
KKTC vatandaşları ve KKTC’de ikamet eden TC vatandaşları bu bölümü nasıl tercih edebilir?
KKTC ve 4 senelik lise eğitimlerini KKTC liselerinin birinde tamamlamış TC vatandaşları her bölüme sınavsız başvuru yapabilmektedir. Online başvuru formunu doldurdukları takdirde (https://kibrisaday.arucad.edu.tr/hemen-basvur/) belirlenecek mülakat günü ve saatine uyarak kendilerini, istedikleri bölümleri ve amaçlarını açıkladıkları sözlü bir mülakata girerler. Mevcut portfolyosu bulunan her öğrenci bu süreçte portfolyolarını sunma şansına da sahiptir. Burs oranı belirlenen her öğrenci ön kayıtlarını gerçekleştirerek ARUCAD Ailesine dahil olabilmektedir.
Soru ve görüşleriniz için WhatsApp destek hattımız: (0533) 820 21 83
KKTC’de ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşlar ve yurt dışı başvuru süreçleri nasıl ilerlemektedir?
Yabancı uyruklu öğrenciler KKTC’de ikamet ediyorsa Üniversite tarafından belirlenen tarihlerde mülakata girerek ve portfolyosunu sunarak kayıt olabilir. Yurt dışında yaşayan adaylar, çevrimiçi (online) – (https://prospective.arucad.edu.tr/apply-now/) başvurusunu yapıp portfolyosunu göndererek kabul almaktadır.
Zorunlu stajı var mı?
Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümünden mezun olabilmek için öğrenciler ilgili alanda hizmet üreten kamu kurumu ve özel kuruluşlarda toplam 40 iş günü staj yapmakla yükümlüdürler. Staj Programı iki yarıyıl dönemini kapsamaktadır: 2. yarıyılın yaz döneminde 20 iş günü ve 3. yarıyılın yaz döneminde 20 iş günüdür.
Üniversitenin alt yapısı bu bölüm için yeterli mi? Derslerim hangi ortamlarda işlenecek?
Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü için üniversitemizde yeterli alt yapı bulunmaktadır
Ders içeriklerine göre eğitiminiz aşağıdaki şekilde yapılmaktadır:
- Teorik dersler sınıflarda,
- Uygulamalı derslerin bir çoğu Tasarım Stüdyosu’nda,
- Çizim içerikli dersler İnterdisipliner Stüdyo’da,
- Dijital içerikli dersler ise PC ve MAC Laboratuvarlarında işlenmektedir.
Uygulamalı eğitimin oranı nedir?
Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümünde eğitim teorik ve tasarım projelerinden oluşmaktadır. Uygulamalı eğitim, tasarım projeleri ve dış mekanda bitkileri tanımayı kapsamaktadır.
Yeterli atölye, stüdyo ve laboratuvar var mı?
ARUCAD bünyesinde mevcut 13 atölye (Baskı, Resim, Heykel, Seramik, Ahşap, Marangoz, Cam Füzyon, Cam Gravür, Cam Finisaj, Sıcak Cam, Vitray, Kalıpla Şekillendirme, Açık Alevde Şekillendirme) , 11 stüdyo (Animasyon, Dijital Prodüksiyon, Film, Fotoğraf (2), Ses, Tasarım, Temel Sanat ve Desen, Taş Yontu, İnterdisipliner) ve 7 laboratuvar (PC (3), MAC (3), Fab Lab) bulunmaktadır. Son teknolojik ekipmanlar kullanılarak tasarlanmıştır.
Mezuniyet sonrası iş olanaklarım ne olacak?
Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümünden mezun olanlar Kentsel Tasarım ve Şehircilik, Mimarlık ve İnşaat ofisleri, Belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Sivil Toplum Kuruluşları gibi birçok kamu kurumlarında çalışabilirler. Mezunlarımız kendi özel ofislerini de açabilirler. Ayrıca, yüksek lisans eğitimine devam ederek akademik bir gelecek tercih edebilirler.
Neden ARUCAD’da okumalıyım?
ARUCAD Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümünün en önemli ayırt edici özellikleri; bilimsel ve sanatsal faaliyetler gerçekleştirmesi, ulusal ve uluslararası işbirliğini desteklemesi, disiplinler arası eğitim yaklaşımı, güçlü akademik kadrosu ve modern teknolojiler ile donatılmış altyapısıdır.