Mimarlık Bölümü nedir?
Mimarlık, bilimsel ve sanatsal ilkeleri kullanarak, insanlar için güvenli, işlevsel, sağlıklı, ve estetik açıdan zengin konut ve benzeri mimari mekânları tasarlayan bir meslek disiplinidir.
Bölümün amacı nedir?
Mimarlık Bölümünün ana amacı; yapı ve bina tasarımında yetkin, temel sanat ve tasarım becerileriyle donatılmış, sorun çözme yetisine sahip, modern teknolojileri kullanabilen, yabancı dili güçlü ve çağdaş mimarlar yetiştirmektir.
Bölüm kaç yıllıktır?
Mimarlık Bölümü dört yıllık bir lisans bölümüdür.
Eğitim Dili nedir?
Mimarlık Lisans Programının eğitim dili İngilizce’dir.
TC vatandaşları bu bölümü nasıl tercih edebilir?
Mimarlık Bölümü YÖK Atlas’ta yer almaktadır. Dolayısıyla TC öğrencileri YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) ile bölüm tercihini yapabilmektedir. AYT puanı ile ilk 250.000 (iki yüz elli bin) sıralamasına giren her öğrenci Mimarlık Bölümü için tercih verebilmektedir.
Soru ve görüşleriniz için WhatsApp destek hattımız: (0533) 820 21 83
KKTC vatandaşları ve KKTC’de ikamet eden TC vatandaşları bu bölümü nasıl tercih edebilir?
KKTC ve 4 senelik lise eğitimlerini KKTC liselerinin birinde tamamlamış TC vatandaşları her bölüme sınavsız başvuru yapabilmektedir. Online başvuru formunu doldurdukları takdirde (https://kibrisaday.arucad.edu.tr/hemen-basvur/) belirlenecek mülakat günü ve saatine uyarak kendilerini, istedikleri bölümleri ve amaçlarını açıkladıkları sözlü bir mülakata girerler. Mevcut portfolyosu bulunan her öğrenci bu süreçte portfolyolarını sunma şansına da sahiptir. Burs oranı belirlenen her öğrenci ön kayıtlarını gerçekleştirerek ARUCAD Ailesine dahil olabilmektedir.
Soru ve görüşleriniz için WhatsApp destek hattımız: (0533) 820 21 83
KKTC’de ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşlar ve yurt dışı başvuru süreçleri nasıl ilerlemektedir?
Yabancı uyruklu öğrenciler KKTC’de ikamet ediyorsa Üniversite tarafından belirlenen tarihlerde mülakata girerek ve portfolyosunu sunarak kayıt olabilir. Yurt dışında yaşayan adaylar, çevrimiçi (online) – (https://prospective.arucad.edu.tr/apply-now/) başvurusunu yapıp portfolyosunu göndererek kabul almaktadır.
Zorunlu stajı var mı?
Mimarlık Bölümünde zorunlu staj bulunmaktadır. Bölüm öğrencileri 2. ve 3. sınıfın yaz döneminde her biri 30 gün olmak üzere toplam 60 gün staj yapmakla yükümlüdürler.
Üniversitenin alt yapısı bu bölüm için yeterli mi? Derslerim hangi ortamlarda işlenecek?
Mimarlık Bölümü için Üniversitemizde yeterli alt yapı bulunmaktadır.
Ders içeriklerine göre eğitiminiz aşağıdaki şekilde yapılmaktadır:
- Teorik dersler sınıflarda
- Uygulamalı derslerin bir çoğu Tasarım Stüdyosu’nda
- Çizim içerikli dersler İnterdisipliner Stüdyo’da
- Dijital içerikli dersler ise PC ve MAC Laboratuvarlarında işlenmektedir.
Uygulamalı eğitimin oranı nedir?
Mimarlık Bölümünde uygulamalı desler (ör. projeler ve çizim dersleri) eğitim sisteminin merkezinde yer almaktadır. Bu nedenle, tasarım temelli uygulamalı dersler eğitim programının yaklaşık 80’ini oluşturmaktadır.
Yeterli atölye, stüdyo ve laboratuvar mı?
ARUCAD bünyesinde mevcut 13 atölye (Baskı, Resim, Heykel, Seramik, Ahşap, Marangoz, Cam Füzyon, Cam Gravür, Cam Finisaj, Sıcak Cam, Vitray, Kalıpla Şekillendirme, Açık Alevde Şekillendirme) , 11 stüdyo (Animasyon, Dijital Prodüksiyon, Film, Fotoğraf (2), Ses, Tasarım, Temel Sanat ve Desen, Taş Yontu, İnterdisipliner) ve 7 laboratuvar (PC (3), MAC (3), Fab Lab) bulunmaktadır. Son teknolojik ekipmanlar kullanılarak tasarlanmıştır.
Mezuniyet sonrası iş olanaklarım ne olacak?
Mimarlık Bölümünden mezun olanlar; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda, Belediyelerin İmar bölümlerinde, İller Bankası, Ulaştırma Bakanlığı, Üniversiteler gibi kamu kurumlarında yönetici, tasarımcı, kontrolör, uygulamacı, eğitimci ve araştırmacı olarak görev yapabilirler. Kendi işyerlerini açarak serbest çalışabilirler. Özel sektörde bulunan Yapı Denetim firmaları, Danışmanlık ofisleri, Mimari proje ofislerinde mimar, yönetici, kontrolör olarak çalışabilirler.
Neden ARUCAD’da okumalıyım?
ARUCAD Mimarlık Bölümünün en önemli ayırt edici özelliği uluslararası düzeyde eğitim müfredatı, disiplinler arası eğitim yaklaşımı, güçlü akademik kadrosu ve modern teknolojiler ile donatılmış stüdyo ve tasarım atölyeleri oluşturmaktadır.