Plastik Sanatlar Bölümü nedir?
Plastik Sanatlar, sanata aracılık eden her türlü malzemenin kullanıldığı disiplinler arası uygulamaların yanı sıra, teorik bağlamlarla güncel sanatı içerisinde barındıran bir alanı temsil etmektedir. Öncelikle sanatın temel kavramlarıyla, uygulamalı ve teorik eğitim öğrencilere aktarılmakta ve ilerleyen yıllarda da temel eğitimin üzerine ileri düzeyde atölye ve kurumsal çalışmalar eklenmektedir. Uygulamalı dersler arasında başlıca; resim, heykel, seramik, cam, baskı resim, bilgisayar destekli tasarım, temel atölye dersleri ve kağıt atölyesi gibi dersler yer almaktadır. Teorik dersler ise, sanat tarihinden sanat eserinin analizine kadar uzanan, aynı zamanda mitoloji, sanat antropolojisi ve felsefesi gibi alanları da içerisinde barındıran geniş bir alanı kapsamaktadır.
Bölümün amacı nedir?
Oldukça donanımlı atölye ortamları ve alanında yetkin akademisyenlerle sürdürülen dört yıllık program sonrasında mezunların, sanat dünyasına kendine güvenen tam donanımlı bireyler olarak adım atması ve ülkelerindeki sanat ve kültürel aktiviteleri bir adım öteye taşımalarıdır.
Bu bölüm kaç yıllıktır?
Plastik Sanatlar Bölümü dört yıllık bir lisans bölümüdür.
Eğitim dili nedir?
Plastik Sanatlar Bölümünün eğitim dili İngilizce’dir.
TC vatandaşları bu bölümü nasıl tercih edebilir?
Plastik Sanatlar Bölümü YÖK Atlas’ta yer almaktadır. TYT (Temel Yeterlilik Testi) puanı hesaplanan her öğrenci yetenek sınavına girmeye hak kazanır. Çevrimiçi (online) ortamda gerçekleştirilen yetenek sınavı sonrasında belirlenen burs oranı ile Üniversitemize kayıt olabilmektedir.
Soru ve görüşleriniz için WhatsApp destek hattımız: (0533) 820 21 83
KKTC vatandaşları ve KKTC’de ikamet eden TC vatandaşları bu bölümü nasıl tercih edebilir?
KKTC ve 4 senelik lise eğitimlerini KKTC liselerinin birinde tamamlamış TC vatandaşları her bölüme sınavsız başvuru yapabilmektedir. Online başvuru formunu doldurdukları takdirde (https://kibrisaday.arucad.edu.tr/hemen-basvur/) belirlenecek mülakat günü ve saatine uyarak kendilerini, istedikleri bölümleri ve amaçlarını açıkladıkları sözlü bir mülakata girerler. Mevcut portfolyosu bulunan her öğrenci bu süreçte portfolyolarını sunma şansına da sahiptir. Burs oranı belirlenen her öğrenci ön kayıtlarını gerçekleştirerek ARUCAD Ailesine dahil olabilmektedir.
Soru ve görüşleriniz için WhatsApp destek hattımız: (0533) 820 21 83
KKTC’de ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşlar ve yurt dışı başvuru süreçleri nasıl ilerlemektedir?
Yabancı uyruklu öğrenciler KKTC’de ikamet ediyorsa Üniversite tarafından belirlenen tarihlerde mülakata girerek ve portfolyosunu sunarak kayıt olabilir. Yurt dışında yaşayan adaylar, çevrimiçi (online) – (https://prospective.arucad.edu.tr/apply-now/) başvurusunu yapıp portfolyosunu göndererek kabul almaktadır.
Zorunlu stajı var mı?
Plastik Sanatlar Bölümünün zorunlu stajı bulunmamaktadır.
Üniversitenin alt yapısı bu bölüm için yeterli mi? Derslerim hangi ortamlarda işlenecek?
ARUCAD modern stüdyoları ve bilgisayar destekli teknolojileri ile Bölüm öğrencilerine uluslararası düzeyde altyapı olanakları sunmaktadır.
Ders içeriklerine göre eğitiminiz aşağıdaki şekilde yapılmaktadır:
- Teorik dersler sınıflarda
- Uygulamalı derslerin bir çoğu Tasarım Stüdyosu’nda
- Çizim içerikli dersler İnterdisipliner Stüdyo’da
- Dijital içerikli dersler ise PC ve MAC Laboratuvarlarında işlenmektedir.
Uygulamalı eğitimin oranı nedir?
Plastik Sanatlar Bölümü yarı yarıya teori ve uygulamalı eğitimi bünyesinde barındırmaktadır.
Yeterli atölye, stüdyo, ve laboratuvar var mı?
Bölümümüzün kullanımına açık her türlü atölye, stüdyo ve laboratuvar bulunmaktadır. Bunlar arasında tam donanımlı Seramik Atölyesi (içerisinde yer alan sırlama odası, kimya laboratuvarları, fırınların yer aldığı ayrı bölme, alçı kalıp kurutma fırını bölmesi), Heykel Atölyesi (ahşap, metal ve taş işleme alanları ile çamurdan modelleme alanları), Desen-Çizim Stüdyoları, Yağlıboya & Akrilik stüdyosu, Cam Atölyesi (bünyesinde cam üfleme, döküm, şekillendirme, füzyon, fiksaj, boyama fırını vb. donanımlara sahip atölye), Temel Sanat ve Tasarım Atölyeleri, Dikiş Atölyesi, Özgün Baskı atölyesi (linolyum, gravür, ağaç baskı, serigrafi ve daha pek çok baskı tekniklerinin uygulanabileceği bir stüdyo), dijital sanat derslerinin uygulanmakta olduğu MAC ve PC Laboratuvarları, tam teşekküllü Fotoğraf ve Film Stüdyoları ve Animasyon Stüdyosu bulunmaktadır.
Mezuniyet sonrası iş olanaklarım ne olacak?
Plastik Sanatlar Bölümü mezunları 4 yıllık eğitim süreçleri boyunca teorik dersler yanısıra birbirinden farklı malzemeleri deneyimleme fırsatına sahip olduklarından mezun olduklarında akademik kariyer yapmanın yanısıra, yeni eserler üretmek amacıyla birçok alanda çalışabilmektedir. Bunlar arasında genel olarak, heykel atölyeleri; seramik ve cam atölyeleri, mobilya tasarım ve imalatı şirketleri, tasarım atölyeleri ve resim, sanat atölyeleri gibi yerlerde çalışabilmektedir. Plastik Sanatlar Bölümü mezun öğrenciler aynı zamanda pedagojik formasyon aldıklarında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda da resim/sanat öğretmeni olarak çalışabilmektedir. Aynı zamanda Plastik Sanatlar Bölümünden mezun olarak öğrenciler dilerlerse kendi atölyelerini açıp kendi müşteri potansiyelini oluşturabilmektedir.
Neden ARUCAD’da okumalıyım?
Ada standartlarında değil dünya standartlarında bir okul olduğu için ARUCAD tercih edilmelidir. Bölümümüz, alanında yetkin personeli ve donanımıyla yurtdışında bulunan prestijli okulların standartlarında bulunmaktadır. Bu savımızın en büyük kanıtı da Manchester Metropolitan Üniversitesi (MET) ile Plastik Sanatlar Bölümü arasında bulunan anlaşmadır. Bu anlaşmaya göre 3. sınıfa kadar MET ve Plastik Sanatlar Bölümü’nde yer almakta olan derslerin senkron içeriklerle yürütülmesi ve ARUCAD Plastik Sanatlar öğrencilerinin dördüncü sınıflarını MET’de okuyarak hem İngiltere’den hem de ARUCAD’dan alacakları çift diplomayla mezun olma imkanının bulunmasıdır.