Seramik Bölümü nedir?
Seramik, plastik sanatlar disiplininde, el sanatlarında, geleneksel sanatlarda, dekoratif sanatlarda, yüksek teknolojilerde, uzay teknolojisinde ve endüstride karşılık bulabilen bir malzemedir. Seramik bünye üzerine uygulanan sır ise bir çeşit cam malzemesidir. İki zıt özellikli malzemenin beraber uygulanabilmesi için kapsamlı bir alt yapı bilgisi gerekmektedir. Seramik malzemesi şekillendirme süreci ve seramik teknolojisi dersleri ikinci malzeme olarak camın da eğitime katılmasına olanak sunmaktadır. Bu beraberlikten yola çıkarak Seramik Bölümümüz kapsamlı bir cam eğitimi sürecini de seramik eğitimi kapsamında buluşturmaktadır.
Seramik malzeme olarak dekor yani iki boyutlu resim ve biçim yani üç boyutlu heykel bilgisi gerektirdiğinden verilen eğitim sonucunda bireylerde iki boyut ile üç boyut arasındaki ilişkiyi en yüksek düzeyde algılayabilme becerilerini geliştirmek üzerine kurgulanmış bir disiplindir. Seramik Bölümü eğitimi, kişinin resim ve heykel sanatı alanında araştırma, inceleme ve uygulama yöntemleri konusunda algı ve bilgisini ve malzeme konusunda da geliştirerek yetişmesini sağlar. Bu sayede Seramik Bölümünde eğitim alan bir kişi; tasarımcılık, sanatçı kimlik, yaratıcılık gerektiren her alanda etkin ve yetkin olarak başarı ile çalışabilmektedir. Seramik Bölümünde, malzeme bilgisi ile beraber; malzeme biçim ilişkisi, sorunları estetik kaygı, tasarım yapmak kadar tasarımın gerçekleştirilmesinin de tasarlanmasının gerekliliği en iyi şekilde algılatmak ve çözümler geliştirmeye yönelik bir eğitim vermek esastır.
Seramik Bölümü çok yönlü bir eğitim anlayışını benimser o nedenle de bölümden mezun olan birey seramik, cam ve benzeri farklı malzemeler kullanarak iç ve dış mekanda karşılaşacağı her problemi tasarlayarak çözebilir. Seramik Bölümü, geleneksel şekillendirme teknikleri ile çağdaş sanat üretimini birleştiren, uzmanlaşmayı hedef alan bir eğitim sağlamaktadır.
Bölümün amacı nedir?
Seramik Bölümü öncelikle seramik ve cam malzemesi konusunda etkin ve yetkin, yeri geldiğinde farklı malzemelerle de çalışabilme yetisine sahip, geniş bir yelpazede iş olanağı bulabilecek donanımda bireyler yetiştirir. Sanatsal alanlarda, tasarım konularında ve endüstriyel alanlarda çalışma bilgi ve becerisine sahip kişiler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Seramik ve cam sanatçı ve tasarımcılarının, çağdaş seramik ve cam uygulama süreçleri ile teknoloji ve estetik bilgileri sağlam bir temel üzerine oturmalıdır. Bu nedenle de Seramik Bölümü çok ciddi bir seramik ve cam teknolojisi, bir çeşit cam olan sır ve seramik ilişkisini çok iyi anlamış ve malzeme bilgisi yönünden güçlü olmayı sağlayan eğitim alt yapısının yanı sıra öğrencilerin tarih, sanat tarihi ve kültür gibi alanlarda da donanımlı olmalarını amaçlar.
Bölüm kaç yıllıktır?
Seramik Bölümü dört yıllık bir lisans bölümüdür.
Eğitim Dili nedir?
Seramik Bölümünün eğitim dili İngilizce’dir.
TC vatandaşları bu bölümü nasıl tercih edebilir?
Seramik Bölümü YÖK Atlas’ta yer almaktadır. TYT (Temel Yeterlilik Testi) puanı hesaplanan her öğrenci yetenek sınavına girmeye hak kazanır. Adaylar, çevrimiçi (online) ortamda gerçekleştirilen yetenek sınavı sonrasında belirlenen burs oranı ile Üniversitemize kayıt olabilmektedir.
Soru ve görüşleriniz için WhatsApp destek hattımız: (0533) 820 21 83
KKTC vatandaşları ve KKTC’de ikamet eden TC vatandaşları bu bölümü nasıl tercih edebilir?
KKTC ve 4 senelik lise eğitimlerini KKTC liselerinin birinde tamamlamış TC vatandaşları her bölüme sınavsız başvuru yapabilmektedir. Online başvuru formunu doldurdukları takdirde (https://kibrisaday.arucad.edu.tr/hemen-basvur/) belirlenecek mülakat günü ve saatine uyarak kendilerini, istedikleri bölümleri ve amaçlarını açıkladıkları sözlü bir mülakata girerler. Mevcut portfolyosu bulunan her öğrenci bu süreçte portfolyolarını sunma şansına da sahiptir. Burs oranı belirlenen her öğrenci ön kayıtlarını gerçekleştirerek ARUCAD Ailesine dahil olabilmektedir.
Soru ve görüşleriniz için WhatsApp destek hattımız: (0533) 820 21 83
KKTC’de ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşlar ve yurt dışı başvuru süreçleri nasıl ilerlemektedir?
Yabancı uyruklu öğrenciler KKTC’de ikamet ediyorsa Üniversite tarafından belirlenen tarihlerde mülakata girerek ve portfolyosunu sunarak kayıt olabilir. Yurt dışında yaşayan adaylar, çevrimiçi (online) – (https://prospective.arucad.edu.tr/apply-now/) başvurusunu yapıp portfolyosunu göndererek kabul almaktadır.
Zorunlu stajı var mı?
2. sınıfta dönem stajı bulunmaktadır.
Üniversitenin alt yapısı bu bölüm için yeterli mi? Derslerim yoğun olarak nerelerde olacak?
Atölye mevcudiyetleri, makina, ekipman ve techizatlar, malzeme temini ve benzeri konularda Üniversitenin alt yapısı yeterlidir.
Dersler yoğunlukla Atölyeler Binasındaki Seramik Atölyesinde olacaktır. Teorik derslerin bir bölümü ise Ana Kampüsümüzdeki dersliklerde verilmektedir.
Uygulamalı eğitimin oranı nedir?
Bölümün müfredatında yer alan çok sayıda uygulama tabanlı stüdyo ve atölye çalışmasıyla yaratıcı düşünebilmeye olanak sağlanırken, malzeme kimyası ve geleneksel teknikleri uygulama konusunda da öğrencilere gerekli beceriler kazandırılmaktadır. Eğitim sürecinin yarısından fazlası uygulamalı olarak yürütülmektedir.
Yeterli atölye, stüdyo ve laboratuvar var mı?
Seramik Bölümünde seramik ile ilgili her türlü atölye, makina, ekipman ve malzeme bulunmaktadır. Benzer eğitim verilen pek çok üniversiteden daha fazla fırın, makina techizatın yanı sıra eski okulların aksine daha yenilikçi bir anlayış sürdürülmektedir.
Mezuniyet sonrası iş olanaklarım ne olacak?
Seramik Bölümünden mezun olan öğrenciler; alanlarında araştırmacı olabildikleri gibi, seramik ve cam atölyelerinde, fabrikalarında veya farklı (kuyumculuk, mobilya tasarımı, dekorasyon gibi) sektörlerdeki tasarım atölyelerinde tasarımcı, modelci vb. olarak çalışabilir, ya da yüksek öğretim kurumlarında akademik kariyer yaparak kendi alanlarında yeni sanatçı ve tasarımcıların yetişmesine katkı sağlayabilirler.
Neden ARUCAD’da okumalıyım?
Bölümümüzün misyonu öğrencileri seramik ve cam olgusunun doğası, teknolojisi ve mevcut her türlü biçimlendirme yöntemleri ile tanıştırarak, geleneksel üretim teknikleri ile çağdaş sanat üretimini birleştiren çok yönlü bir eğitim verebilmektir. Bölümümüz ayrıca, öğrencilerine önermiş olduğu seçmeli dersler ile sanatın bütünselliğini kucaklayan, öğrencilerini diğer sanat disiplinleri ile yakın temasta tutan, sanat tarihi ve kuramı bağlamında da gerekli donanımı aktarmayı hedefleyen bir bölümdür. Seramik ve cam malzemenin çok yönlülüğünü ve sınırlarını kavrayarak, modern seramik teknolojisini kullanmanın yanı sıra araştırma ve yaratıcılığın önemini de vurgulayan bir eğitim anlayışından temellenir.