Üniversitemizin 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Dersi 16 Eylül 2019’da ‘Düşünce Tasarımı / Tasarım Düşüncesi: Neşelenin Arkadaşlar! Bu Sadece Akademik Yılın Başlangıcı’ başlığıyla Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu tarafından verilecektir.
Tarih: 16.09.2019 / 10:00
Yer: ARUCAD Atölye Binası / Tasarım Stüdyosu
Özet
Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi 2019-2020 akademik yılı açılış konuşması üç noktayı ele alacak: İlk iki konu ‘Düşünce Tasarımı’ ve ‘Tasarım Düşüncesi’. ‘Düşünce Tasarımı’, bireysel akademik araştırma faaliyetlerinden türeyen bir kavramdır. İlk kısım belirli teorik araçlar kullanarak düşüncelerimizi nasıl tasarladığımızı irdelerken bir yanda da tasarımın ne olduğunu inceler. İkinci kısım olan ‘Tasarım Düşüncesi’ aslında tasarımcıların projelerini gerçeğe dönüştürmek için kullandıkları bir metottur. Fakat son 20 yılda ‘Düşünce Tasarımı’ iş dünyasındaki tüm sektörler tarafından katma değeri artırmak ve tabii ki kâr oranını yükseltmek için kullanılmıştır. Farklı çevrelerce geçerliliği bir tartışma konusu olsa da hâlâ büyük bir kitleye hitap etmektedir. ‘Düşünce Tasarımı’ ve ‘Tasarım Düşüncesi’nin farklılıklarını gösterdikten sonra sunum, bu iki kavramı temel alıp, öğrenciler üzerine yoğunlaşarak bir sanat üniversitesinin üyesi olmanın ne anlama geldiği üzerinde duracaktır.
Tevfik Balcıoğlu kimdir?
Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi’nde ‘Fellow’ olan Tevfik Balcıoğlu Londra’da yaşamakta ve tasarım danışmanlığı yapmaktadır. Balcıoğlu Eylül 2018’e kadar İzmir Yaşar Üniversitesi’nde Tasarım Profesörü (2011-2018) ve bir ara Rektör Yardımcısı (2012-15) olarak çalıştı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Royal College of Art’a devam etti (1988-90), Goldsmiths’ College’da part-time (1991) ve Kent Institute of Art and Design’da, tam zamanlı öğretim üyesi (1992-2003) oldu. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin kurucu Dekanlığını (2004-2011), Tasarım ve Tasarım Tarihi Topluluğu Derneği’nin Kurucu Başkanlığını yaptı (2014-2018). Bir dönem ‘XXI Mimarlık, Tasarım, Mekan’ dergisinde köşe yazarlığı görevini üstlendi. Düzenlediği kitapları arasında: ‘Endüstri Sonrası Toplumda Ürün Tasarımının Rolü’, ‘Düzensizlikle Dans’, ‘Tasarımda Cinsiyet Perspektifleri’, ‘Tasarım ve Direniş’ ve Design Journal özel sayısı için hazırladığı ‘Türkiye’de Tasarım Söylemine Bir Bakış’ yer almaktadır. Balcıoğlu, Avrupa Tasarım Akademisi ve Uluslararası Tasarım Tarihi ve Tasarım Çalışmaları Komitesi’nin yönetim kurulu üyesidir. İzmir Akdeniz Akademisi’nin tasarım koordinatörü, yönetim kurulu ve bilimsel komitesi üyelikleri bulunmaktadır (2012-2018). Yakın zamanda, 450 yıllık bir Osmanlı sıbyan mektebi binasını satın alarak restore etti ve TB Evi – Tasarım Kütüphanesi – Faruk Tabak Okuma Odası adıyla, hafta içi kamuya açık bir kütüphaneye dönüştürdü. Bina, “Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım” kategorisinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi 2017 yılı, 15. “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülü” kazandı.