1Editedbw
Haberler

ARUCAD, “Sivil Toplum Kuruluşlarında İletişim Yöntemleri ve Araçları” Konulu Web Semineri Gerçekleştirdi

Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD) Görsel İletişim Tasarımı Bölümü tarafından düzenlenen, “Sivil Toplum Kuruluşlarında İletişim Yöntemleri ve Araçları” başlıklı web semineri, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nuran Öze moderatörlüğünde gerçekleşti. 

 

 

ARUCAD, COVID-19 pandemisi sebebiyle değişen dünyanın gereksinimi haline gelen web seminerlerine, “Sivil Toplum Kuruluşlarında İletişim Yöntemleri ve Araçları” başlıklı web semineri ile devam etti. Sivil toplum örgütlerinde kullanılan iletişim yöntemleri ve araçlarının geleneksel yöntemlerin yanı sıra, değişen dünyayla hızla gelişen dijital iletişim yöntemlerinin etkinliğinin tartışıldığı web semineri, Üniversitenin Facebook ve YouTube kanalları üzerinden canlı olarak yayınlandı.

Web seminerine, KKTC SOS Çocukköyü Derneği’nden İletişim Koordinatörü Simge Özkan, Evrensel Hasta Hakları Derneği’nden Hastaların Sesi Proje 2 Savunucusu ve Lobi Koordinatörü Beran Dağtaş, Taşkent Doğa Parkı’ndan Biolojist ve Koordinatör Tuğberk Emirzade ve Sivil Alan’dan İletişim ve Etkinlikler Yetkilisi Arif Osum katıldı. Seminerde, genelenekselleşmiş iletişim araçlarının yanı sıra dijital mecraların kullanımındaki artışla gününümüzde, modern çağda vermek istediğimiz mesajın Facebook, Instagram ve Twitter gibi popüler medya araçlarıyla en kısa sürede en çok insana nasıl ulaşabileceği, sivil toplum örgütlerinin bu bağlamda pandemi sürecine nasıl adapte olduğu konuşuldu.

Seminere katılan konuşmacılar daha rahat bir toplum için ihtiyaç duyduğumuz iletişim modelini anlatırken bu doğrultuda izleyicilere mesajlar da verdiler. Hasta Hakları Derneği’nden Beran Dağtaş: “Şiddetin her türlüsünü, fiziksel veya psikolojik, yasal olarak takip ediyoruz ve eğer birinin bir sıkıntısı varsa ve bize ulaşıyorsa bu mesajı en hızlı şekilde en doğru kanallardan yerine iletilmesini sağlıyoruz. Sosyal medyada da şiddeti gözlemliyoruz ve gençlerin de yeni iletişim yöntemlerini ve tekniklerini öğrenmeleri bu bağlamda çok önemli çünkü kendileri için olmasa bile bir yakınları için sosyal medyayı kullanarak bir farkındalık yaratabilirler.”

KKTC SOS Çocukköyü Derneği’nden Simge Özkan şöyle konuştu: “Günümüz iletişiminde dijital araçlar, geleneksel -yüz yüze iletişimden- daha fazla kullanılıyor. Bugün iletişim araçları %70 dijital, %30 geleneksel yöntemlerle yürütülüyor, bunda Covid-19’un da etkisi var elbette, dijital iletişim araçlarında hızlı bir artış oldu. Fakat günümüzde iletişim giderek internet üzerinde ağırlaşırken, sivil toplum örgütleri arasındaki iletişim kopukluğu anlaşılır bir şey değil. Toplumsal kuruluşların kendi içlerinde sürdürdükleri iletişim de çok önemli. Bizim gibi sosyal kuruluşlar analizlerini ve topladıkları verileri birbirleriyle paylaşmalı, kendi aralarındaki iletişimi de sağlam tutmalı.”

 

Taşkent Doğa Parkı’ndan Tuğberk Emirzade: “Doğayı korumak için önce insanlarla iyi iletişim kurmamız gerek. Bunun için günümüzde en çok tercih edilen mecra sosyal medya, fakat bizim sosyal medyayı beklenilen ölçüde aktif kullanmamız oldukça güç. Burada eleman eksiğimiz var ve dijital iletişim için harcayabileceğimiz zaman kısıtlı. İşimiz doğayı ve canlıları kurtarmak, eğitmek, rehabilite etmek ancak bunun için fon bulmakta zorlandığımızı söylemek zorundayım. Görünürlük ve duyarlılık yalnızca dijitalde sınırlı kalmamalı.”

 

Sivil Alan’dan Arif Osum: “Daha güçlü ve  daha demokratik bir toplum yaratmak istiyoruz. İletişimi koparmayıp iletişim araçlarını güçlendirmemiz gerekiyor bunun için. Sosyal medya platformlarını doğru şekilde kullanarak sağlıklı iletişim ortamının korunmasını sağlamalıyız. İnsanlar sıkıntılarının ve dertlerinin duyulmayacağını düşünmemeli, mesajlarının kaybolmaması için elimizden geleni yapmalı ve bu doğrultuda halkı cesaretlendirmeliyiz.”

 

“Sivil Toplum Kuruluşlarında İletişim Yöntemleri ve Araçları” başlıklı web seminerinin moderatörlüğünü üstlenen ARUCAD Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nuran Öze ise “İnsanların sorunlarını yeni teknolojiden yararlanarak duyurmak önemli. Aynı şekilde sosyal medya platformlarında aktif ve görünür olmak, sosyal konularda etkileşimi artırmak, daha çok insana ulaşmak sivil toplum örgütlerinin gerçekleştirmek istediği projeleri için daha kolay fon bulmasını kolaylaştırıyor. Bu bölümlerden henüz mezun vermedik ama ARUCAD olarak medya ve iletişim alanında daha çok öğrenci yetiştirdikçe onların sosyal konulara da dikkat eden ve sorumluluk projelerinin içinde yer almalarını sağlayacağız, hatta sivil toplum örgütleriyle ortak projeler  gerçekleştirmek hedefimiz” ifadelerini kullandı.

Sanat, tasarım ve görsel iletişim konularında alanında tanınmış isimleri ve akademisyenleri ağırlayan web seminerleri, ARUCAD’ın Facebook ve YouTube kanallarından izlenebiliyor.

Akademisyen Giriş Öğrenci Giriş