Kampus1Editedbw

KIBRIS’TA YAŞAM

Sicilya ve Sardunya’dan sonra Akdeniz’in en büyük üçüncü adası olan Kıbrıs, yılın neredeyse 300 günü güneşli geçen ılıman iklimi, sıcakkanlı insanları, kültürel çeşitliliği ve el değmemiş doğal güzellikleriyle tanınan bir adadır.

Kuzey Kıbrıs’ta altı ilçe bulunur: Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Güzelyurt, İskele ve Lefke. Konuşulan lehçelerden tutun yemeklerine, bitki örtüsünden denizlerine Akdeniz tarihinin ve kültürünün yaşatıldığı en gözde merkezlerden biridir. Bütün bu özelliklerinin sağladığı yaşam kolaylığıyla Kuzey Kıbrıs, öğrencilere eğitim için bulunmaz bir ortam sunmaktadır.

Girne

Kıbrıs’ın liman kentlerinden biri olan Girne ve çevresi, eski limanı ve tarihî yapılarıyla Kuzey Kıbrıs’ın turizm merkezidir. Güneyde Beşparmak Sıradağları, kuzeyde ise muhteşem Akdeniz bulunur. 6.000 yıllık tarihiyle birçok Akdeniz uygarlığına yuva olan bu eşsiz kent, doğal sahillere, serin denize ve ılıman bir iklime sahiptir. ARUCAD, Girne’nin göbeğinde, kentin geleceğinin şekillendiği bir merkezde ve doğal tarihi dokunun içinde konumlanır.

Girne Kalesi

Akınlarına karşı kentin korunması amacıyla M.S. 7. yüzyılda Bizanslıların yaptığı kale, Akdeniz’de Orta Çağ’dan bugüne kalan görkemli yapısıyla Girne’de yaşayan uygarlıklar hakkında ziyaretçilerini adeta bir zaman tüneline sokuyor.

Bellapais Manastırı

Girne’nin doğusunda, Beşparmak Dağları’nın eteklerinde, derin bir uçurumun hemen üzerinde yer alan manastır, Kıbrıs’taki gotik sanatın eşsiz örneklerinden biridir. Fransızca “Abbaye de la Paix” yani “Barış Manastırı” isminin zaman içinde bozulması ile bugünkü adına ulaşmıştır. İlk manastır binasının yapımı 1198 – 1205 yılları arasında gerçekleşmiş, bugün görünen yapının büyük bir kısmı ise Fransa Kralı III. Hugh tarafından (1267 – 1284) inşa ettirilmiştir. Kıbrısın Osmanlılar tarafından alınmasının ardından manastır, Yunan Ortodoks Kilisesine verilmiştir.

Bellapais Köyü de en az manastır kadar etkileyicidir. Ünlü İngiliz yazar Lawrence Durell, 1953-1956 yılları arasında Bellapais’te bir evde yaşamış ve Kıbrıs’taki hatıralarını anlattığı kitabı “Bitter Lemons – Kıbrıs’ın Acı Limonları”nda, buraya duyduğu hayranlığı sıkça dile getirmiştir. Manastırın hemen karşısındaki Huzurağaç’tan yukarıya doğru tırmanan yolda yürüyüşe çıkarsanız meşhur İskenderiye Dörtlüsü’nün yazarı Durell’in evini görebilirsiniz.

Su Sporları: Doğal sahilleriyle Kuzey Kıbrıs deniz ve kültür turizminin kalbi olan Girne kentinde deniz paraşütü, su kayağı, tüplü dalış, şnorkelle dalış, denizaltı turları gibi su sporlarını da tecrübe edebilirsiniz.

Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs’ın başkenti olan Lefkoşa, adanın ekonomi, ticaret ve kültür merkezlerinden biridir. Dünyanın ikiye bölünmüş tek başkenti olan Lefkoşa’da, Kıbrıs’ın medeniyet tarihini keşfederken bir yandan da çağdaş sosyal ve kültürel etkinliklere katılabilir, Venedik, Bizans ve İngiliz dönemlerinden kalma tarihi binalar sokaklar arasında birçok medeniyetten yadigar Akdeniz Ada kültürünü keşfedebilir, Dereboyu gibi alışveriş merkezi caddelerinde dolaşabilir, Surlariçi’ndeki kafe ve barlar sokaklarında arkadaşlarınızla vakit geçirebilirsiniz.

Selimiye Camii

Lüzinyanların saf Gotik nizamda Kıbrıs’ta yaptıkları başyapıtların en önemlisidir. Lüzinyan kralları Kıbrıs krallık tacını burada giyerler, zamanın soyluları ile bazı krallar ise yine bu katedralin içine gömülürlerdi. Lefkoşa’nın Osmanlılar tarafından alındığı 9 Eylül 1570 tarihinden hemen sonra camiye çevrildi.

Büyük Han

1572-1579 yılları arasında eski çarşıya yurtiçi ve yurtdışından gelen tüccar ile ziyaretçilerin konaklamaları amacıyla yapılan Büyük Han, günümüzde geleneksel el işleri, Kıbrıs’a özgü hediyelik eşyaların satıldığı dükkânlar, otantik bir Türk kahvehanesi ve yerel mutfak tatlarının sunulduğu ve samimi esnaf hikâyelerini dinleyebileceğin kafelerle çevrili.

Bandabuliya

Günümüzde Belediye Pazarı olarak bilinen, Osmanlı döneminde “Et ve balık Çarşısı” adıyla anılan 1929’dan kalma bu Pazar yeri, Kıbrıs’a özgü yiyecek, içecek, baharat, et, tavuk, sebze ve meyvelerin, tarihsel bir mekânda buluştuğu yerdir.

Gazimağusa

Kıbrıs’ın Yakın Doğu ve Avrupa arasında bir durak yeri olan bir diğer liman kenti Gazimağusa, tarihî yerleri ve el değmemiş yapılarıyla müthiş bir kültürel zenginliği barındırır. Gazimağusa kumsalları, dünyanın bilinen en iyi sahilleri arasında gösterilir. Mağusa’da düzenli olarak kültür ve sanat festivalleri düzenlenir.

Salamis Antik Kenti

Salamis’in, Tunç Çağı’nın sonlarına kadar Kıbrıs’ın başkenti olduğuna inanılmaktaydı. Genel havasıyla Efes’i andiron Salamis Harabeleri’ne ait ilk kalıntıların 11. yy’a ait olduğu düşünülüyor. İçerisinde Gimnazium, Tiyatro, Roma Villası, Kampanometra Bazilikası, Aya Epiphanios Bazilikası, Su Deposu, Taş Forum ve Zeus Tapınağı bulunmakta.

Lala Mustafa Paşa Camii

Lüzinyanlar döneminde, 1298 – 1312 yılları arasında inşa edilen yapı, tüm Akdeniz dünyasının en güzel Gotik yapılarındandır. Yapının önünde bulunan tarihi cümbez ağacı adanın kuzeyinde çok az bulunmakta olan tropik bir incir türüdür. (Ficus Sycomorus). Bu ağacın, inşaat başladığı zaman dikildiği ve katedral ile yaşıt olduğunu söylenmektedir.

Otello Kalesi

14. yüzyılda limanı korumak amacıyla Lüzinyanlar tarafından inşa edilmiştir. Etrafında derin hendek olan bu kale, koruduğu Kara ve Deniz kapıları ile beraber, surlarla çevrili kentin iki ana giriş kapılarının biriydi. Kale kulelerden ve topçu bataryalarıyla biten koridorlardan oluşmaktadır. Kale girişinin hemen üstündeki mermer kabartmasında, Venediklilerin arması olan St. Mark’ın kanatlı aslanı ve altında, kaleye bu hali veren kaptan Nicolo Foscarini’nin adı yer almaktadır. 1481 yılında Kıbrıs’ı ziyaret eden Leonardo da Vinci, Venediklilere kentin savunma sistemi ile ilgili tavsiyelerde bulunduğu söylenmektedir. Kale adını, Shakespeare’nin yazdığı tragedyadan almaktadır. Oyunun kahramanı olan Othello’nun yer aldığı sahnelerin bir bölümü “Kıbrıs’ta bir liman kentinde” geçmektedir.

İklim

Kıbrıs’ta tipik Akdeniz iklimi yaşanır. Yazları sıcak ve yarı kurak, kışları ise ılık ve az yağışlıdır. Bitki örtüsü kendine has makidir. Kuzey Kıbrıs hava yılın en az 300 günü güneşli ve açıktır. Ortalama sıcaklıklar ise yazları 20-30 °C, kışları ise 5-15 °C arasında değişkenlik gösterir.

Dil

Kuzye Kıbrıs’ın resmî dili Türkçedir. Bununla beraber halkın konuştuğu dil Kıbrıs ağzıdır.

Yemek Kültürü

Kıbrıs, tarihi boyunca birçok medeniyete yuva olduğundan, bu medeniyet ve kültürlerin mutfağına da sahip çıkmıştır. Kıbrıs mutfağının en çok bilinenleri; hellim, şeftali kebabı, molehiya, kolakas, tarhana, fırın makarnası ve sini katmeridir.

Toplu Taşıma

KKTC’nin tüm şehirleri arasında en uygun fiyata seyahat etmenin yolu otobüslerdir. Sabah 06:30 – Akşam 21:00 saatleri arasında her yarım saatte bir duraklardan geçen otobüslere binerek Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve Lefkoşa arasında seyahat edebilirsiniz. Çeşitli özel firmaların sağladığı bu servisin ücreti tercih edeceğiniz otobüs firmasına göre değişse de ortalama 15 Türk Lirasıdır.

Girne-Lefkoşa arası yolculuklarda en çok tercih edilen otobüs firması Kombos, Lefkoşa-Gazimağusa arasında en çok tercih edilen firma İtimat ve Lefkoşa-Güzelyurt arasında en çok tercih edilen firma ise Çimen’dir. Bu firmaların internet sayfalarına göz atabilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Şehiriçi ulaşım için en çok kullanılan günlük ulaşım yöntemi ise dolmuşlardır. Bulunduğunuz yerdeki terminallerden ya da güzergâh üzerindeki duraklardan otobüs veya dolmuşları kullanabilirsiniz.

Elektrik                                          

Kuzey Kıbrıs’ta elektrik Türkiye’deki gibi 220/240V A/C 50Hz olup üç girişli prizler kullanılmaktadır. Elektronik eşyalarınızı rahatlıkla kullanabilmeniz için tüm marketlerde ikili prizleri üçlü prize dönüştüren adaptörler kolaylıkla ve uygun fiyata temin edilebilir.

Trafik

Kuzey Kıbrıs’ta trafik sol şeritten akmaktadır. Bu yüzden araba sürerken veya yürürken dikkat edilmelidir.

Saat

KKTC yaz aylarında UTC +3, kış aylarında ise UTC +2 zaman dilimini kullanmaktadır.

Telefon

KKTC telefon kodları +90 ya da 0090’dır. Sabit hatlar için +392 kodu kullanılmaktadır. En çok kullanılan operatörler ise KKTCell ve Telsim’dir.

Hastane

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi- Lefkoşa 0392 228 54 41-223 24 41

Dr. Akçiçek Devlet Hastanesi- Girne 0392 815 22 66

Gazimağusa Devlet Hastanesi- Gazimağusa 0392 366 28 76-366 53 28

Cengiz Topel Devlet Hastanesi- Lefke 0392 723 63 29-723 63 51

Acil Numaralar

Polis 155

Ambulans 112

İtfaiye 199

Orman yangını 177

Posta Kodu

Yurt dışından gelecek olan postalar için adresinin sonuna ‘99010” posta kodu eklenmesi gerekmektedir. Örneğin: “Telefon Numarası, Ad-Soyad, sokak ismi, kapı numarası, bölge ismi, Lefkoşa, KKTC, 99010. Mersin 10, Türkiye.”

Para Birimi

KKTC’nin resmî para birimi Türk lirasıdır. En çok kullanılan ikinci para birimiyse Euro’dur. Mağaza ve marketlerden hem Türk lirası hem de Euro ile rahatlıkla alışveriş yapılabilmektedir.

 

 

 

 

 

Akademisyen Giriş Öğrenci Giriş