Fransız taşra mutfağı, şu an Musée Fragonard, Grasse, Fransa’da sergilenmektedir (Pile & Gura, 2005).
Mutfak, evin en işlevsel alanlarından biridir. “İlkel” toplumlarda, mutfak diye bir kavram yoktu. Ancak ev kavramı antik dönemde değişmiş ve mutfak alanı gelişmiştir. Mutfak alanı konum, şekil ve ekipman olarak yıllar içerisinde değişiklikler göstermiştir. 20. Yüzyılın sonunda mutfakta gelişim açısından büyük bir ilerleme olmuştur. Yıllar içinde mutfak hizmet odası gibi kullanılmış ve daha sonra kadınların büyük katkısıyla mutfak alanının düzenlemesi ve mobilyalarında büyük gelişimler olmuştur. Bu çalışmanın bir parçası olarak Hampton Sarayı’ndaki kral mutfağı, Fransız Taşra Mutfağı, Catharine Beecher mutfağı, Christine Frederick mutfağı, Lillian Gilbert mutfağı ve “taşınabilir” mobilyaları ve son olarak Margarete Schütte-Lihotzky “Frankfurt Mutfağı” incelenmiştir. Ergonomikliğin başında, tasarımlar mutfakta iş yapmayı kolaylaştırıyorlardı ve daha sonra ileriki gelişimlerde mutfaklar renkli iç alanlar haline gelip, yeni materyallerin kullanılmasına yol açıldı. Mutfak tasarımlarında bir devrim olmuştu. Yıllar içerisinde taş, çelik, plastik, kauçuk ve alüminyum gibi çeşitli malzemeler kullanıldı. Bundan sonra tasarımcılar farklı materyaller, boyalar ve yeni teknolojilerle deneyler yapmaya başladılar.
Yazgül Ceylan
(Tasarım Fakültesi Öğrencisi, Araştırma Metodları ve Söylemleri dersine teslim edildi.)
Danışmanlar: Prof. Dr. Haşim Altan ve Prof. Dr. Marko Kiessel