banner for details from our history page

TARİHİMİZDEN DETAYLAR TASARIM YARIŞMASI

KIBRIS TÜRK EĞİTİM VAKFI (KTEV)
ARKIN YARATICI SANATLAR VE TASARIM ÜNİVERSİTESİ (ARUCAD)
ANA SPONSORLUĞUNDA
ARAŞTIRMACI YAZAR ARKEOLOG TUNCER BAĞIŞKAN ANISINA
“TARİHİMİZDEN DETAYLAR”
YARIŞMASI

 

KONU

Araştırmacı yazar arkeolog Tuncer Bağışkan, Kıbrıs kültürü, tarihi ve arkeolojisi hakkında çok değerli araştırmalar yapan ve yayımlayan, ülkemizin yetiştirdiği en önemli değerlerden birisidir. Tarihsel ve kültürel belleğimizi, bilimsel normlara göre araştırarak ortaya çıkarıp, kayıt altına alıp, yayımlar yaparak dünya ile paylaşılmasını sağlamıştır.

Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı, araştırmacı yazar arkeolog Tuncer Bağışkan’ ın ülkemizde, içeriğinde ilk olan iki eserini yayımlamış ve dünya kültürel mirası olan mimari  eserlerimizi yayım dünyasına kazandırmıştır.

KTEV ve ARUCAD işbirliği ile, Tuncer Bağışkan’ın Kıbrıs kültürüne yaptığı katkılarını hatırlatmak ve anısını yaşatmanın sorumluluğu ile, arkeoloji bilimiyle yakın ilgisi olan seramik, eskiz ve fotoğraf sanatları ile pekiştirerek “TARİHİMİZDEN DETAYLAR” isimli yarışmayı düzenlemiştir.

 

TÜR

  • Seramik
  • Fotoğraf
  • Eskiz

AMAÇ

Bu yarışma ile Tuncer Bağışkan’ın başta “Kıbrıs’ta Osmanlı, İslam ve İslamlaştırılan Eserlere Çağdaş Yorumlar” kitabı olmak üzere diğer tüm metinlerinden yararlanarak, bu metinlerde sözü geçen eserlerin bire bir yerinde incelenmesi koşuluyla, katılımcıların bu kültürel mirasa çağdaş yorumlar getirmesi amaçlanmaktadır.

Tuncer Bağışkan’ın belgelemiş olduğu yapılardan biri veya bir çoğu incelenebilir ve yarışma amacı doğrultusunda ele alınabilir. Katılımcıların var olan yapıyı belgelemesi değil, bu yapıların bir detayından (kemer, bezeme, kapı ya da pencere detayı vb.) yola çıkarak, kendi perspektifi ve yaratıcılığı ışığında yeni bir yorum katması beklenmektedir.

Tuncer Bağışkan Kimdir?

1947 yılında Lefkoşa’nın Ömerge mahallesinde doğdu. Çocukluk ile gençlik yılları Küçük Kaymaklı’da geçti. 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Prehistorya ve Klasik Arkeoloji Bölümünden arkeolog olarak mezun oldu. 1973-1975 yılları arasında İngiltere’de kaldıktan sonra Kıbrıs’a kesin dönüş yaptı. 1975 yılında Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nde arkeolog olarak kamu görevine başladı. Kıbrıs’ın değişik bölgelerinde arkeolojik yüzey araştırma ve kurtarma kazıları gerçekleştirdi. Dairede sırasıyla Arkeolog, Kazı İşleri Şube Amiri ve Genel Müdür Muavini olarak görev yaptıktan sonra 2000 yılında emekliye ayrıldı.

Kamu görevi ile emeklilik yıllarında çeşitli kamu, kurum ve kuruluşlarda görev aldı. 1995 yılında Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi bünyesinde oluşturulan Kültür Sanat Danışma Kurulu üyesi, 1994-1998 ile 2006-2010 yılları arasında Anıtlar Yüksek Kurulu üyesi, 2006-2010 yılları arasında Lefkoşa Belediye Meclis Üyesi, DAÜ-KAM Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Danışma Kurulu üyesi, 1998-2010 yılları arasında Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Kültür ve Sanat Danışma Kurulu üyesi, 2007-2010 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Kültürel Varlıkların Korunmasına Yönelik Değerlendirme Komitesi üyesi, KKTC Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Konseyi üyesi ve 1998 ile 2006 yıllarında Kültür-Sanat Kurultayı Genel Sekreteri görevlerinde bulundu.

 Halkbilimi araştırmalarına 1987 yılında Halk Sanatları Derneği’nde başladı. Yurtiçi ve yurtdışında mesleki konularda çeşitli konferanslar verdi, sempozyumlara bildiriler sundu. Araştırma yazılarının büyük bir kısmı 1.1.1989 tarihinden itibaren Yazı İşleri Sorumluluğunu sürdürdüğü Halkbilimi Dergisi’nde, bir kısmı değişik dergiler ile gazetelerde ve sempozyumlara sunduğu bildirileri büyük bir kısmı ise KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın yayınladığı “Halkbilimi Sempozyumları” kitaplarında yer aldı. “Kıbrıs Türk Halkbiliminde Ölüm” adlı ilk kitabı 1997 yılında Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından yayınlandı. “Kıbrıs’ta Osmanlı-Türk Eserleri” adlı kitabı 2005 yılında yayınlanırken, İngilizcesi 2009 yılında “Ottoman, Islamic and Islamised Monuments in Cyprus” adıyla Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı tarafından ve bu kitabın geliştirilmiş şekli 2019 yılında “Kıbrıs’ta Osmanlı, İslam ve İslamlaştırılan Eserler” adıyla yine aynı vakıf tarafından yayınlandı. Bazı araştırmaları ortak yayınlarda yer aldı. 2012-2019 yılları arasında Yenidüzen Adres Dergisi’nde haftalık yayınlanan makalelerinin bir kısmı “Kıbrıs’ın Geçmişine Yolculuk” adıyla 2018 yılında K.T Yazarlar Birliği ile Kültür Dairesi iş birliğiyle yayınlandı. Adres dergisinde yayınlanan diğer makaleleri “Tarihi Lefkoşa’da Geçmişe Yolculuk” adıyla 2019 yılında Limasol Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlandı.

Halkbilimine sağladığı katkılardan dolayı 1994 yılında Halk Sanatları Derneği tarafından “Halkbilimi Hizmet Ödülü”ne, “Kıbrıs’ta Osmanlı-Türk Eserleri” adlı kitabı ile diğer araştırma yayınları nedeniyle 26 Temmuz 2006 tarihinde Kıbrıs Türk Otelciler Birliği tarafından “Green Olive Özel Turizm Ödülü”ne, 1982 yılından itibaren gerçekleştirdiği araştırma yayınları ile “Ottoman, Islamic and Islamised Monuments in Cyprus” adlı kitabı nedeniyle 2016 yılında Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği’nin Ali Nesim Edebiyat Ödülleri kapsamında ‘Araştırma Ödülü’ne ve Kıbrıs’ın eski eserleri ile turizmine sağladığı katkılardan dolayı 10 Ağustos 2018 tarihinde Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından ‘Ahde Vefa’ plaketiyle onore edilmeye layık görüldü.

  1. Seramik kategorisine katılacak olan çalışmaların ölçüsü: maximum 70×70×70cm, minimum 20×20×20 cm boyut aralığında olmalıdır. Çalışmalar, seramik malzemesi ve teknikleri kullanılarak yapılmalıdır. Çalışmalar üretilirken en az %80’i seramik kullanılmalı, seramik haricinde en çok %20 farklı malzemeler de kullanılabilinir.
  2. Fotoğraf kategorisine katılacak olan çalışmalar siyah-beyaz veya renkli olmak üzere her tarzda ve formatta olabilir. Minimum boyut: 20×25 cm (8×10 inç), Maksimum boyut: 50×60 cm  (20×24 inç) olmalıdır. Uzun tarafı 25 cm’den küçük, 60 cm’den büyük olmamalıdır.
  3. Eskiz kategorisine katılacak olan çalışmaların 2 boyutlu olarak, kullanılacak olan malzeme ya da teknik fark etmeksizin, en fazla A1 boyutu büyüklüğünde olması gerekmektedir.

KATILIM ŞARTLARI

  1. KKTC üniversitelerinde eğitim gören 18 yaş üstü öğrenciler öğrenci belgesi göstererek katılabilir. Yarışmacılar öğrenci belgelerini 2. aşamaya geçmeleri halinde basılı belge olarak ibraz etmek zorundadırlar.
  2. Yarışmaya sadece bir kategoriden en çok iki çalışma ile katılınabilinir.
  3. Çalışmalar, daha önce herhangi bir yarışmaya katılmış veya sergilenmiş olmamalıdır.
  4. Dijital yolla gönderilen görseller ile fiziksel olarak teslim edilen çalışma arasında herhangi bir yanıltıcı farklılık olması durumunda, çalışma değerlendirmeye alınmayacaktır.
  5. Fotoğraf kategorisinde kullanılacak teknik serbest olmakla birlikte, tamamen bilgisayar programlarıyla oluşturulmuş veya fotografik içeriğe sahip olmayan görüntüler kabul edilmeyecektir.
  6. Çalışmaların herhangi bir yerinde katılımcının ismi veya hatırlatıcı herhangi bir ibare, rumuz, sembol vs olmamalıdır.
  7. Yarışmada alanlarında birinci, ikinci ve üçüncü olmak üzere üç çalışma ödüllendirilecek ve çalışmalar sergilenecektir.
  8. Yarışma sonucunda dereceye giren çalışmalar KTEV ve ARUCAD koleksiyonuna dâhil olacaktır.
  9. KTEV ve ARUCAD, yarışmaya katılıp ödül alan ve sergilenmeye hak kazanan çalışmalar KTEV ve ARUCAD arşivine alınacak ve basılı veya görsel alanlarda kullanma hakkına sahip olacaktır.
  10. İkinci aşamaya kalan ancak dereceye giremeyen çalışmalar en geç on (10) iş günü içeresinde sahipleri tarafından teslim alınmalıdır. Aranmayan çalışmalar ile ilgili KTEV veya ARUCAD sorumlu tutulamaz.
  11. Yarışmaya KTEV ve ARUCAD çalışanları, Seçici Kurul’un birinci derece yakınları katılamaz.
  12. Yarışmaya teslim edilen çalışmalar isteğe bağlı olarak çalışmalar sahibi tarafından sigortalanabilir. Tüm süreçler zarfında çalışmaların hasar görmesinden KTEV ve ARUCAD sorumlu olmayacaktır.

BAŞVURUNUN YAPILACAĞI YER

Çalışmalar ilk aşamada, dijital olarak teslim edilecek, ardından ikinci aşamaya kalan katılımcılardan çalışmalarını fiziksel olarak getirip teslim etmeleri istenecektir. İkinci aşamaya çağrılan çalışmalar, sergilenmeye hazır halde (çerçeveli veya asma aparatları takılmış şekilde) teslim edilmelidir.

YARIŞMA TAKVİMİ TARİH
1 Yarışmanın son başvuru tarihi 2 Aralık 2024
2 Seçici Kurul’un dijital çalışmaları değerlendirme süreci 2 Aralık – 9 Aralık 2024
3 İlk elemeyi geçen kişilere duyuru yapılıp çalışmaların fiziki tesliminin talep edilmesi 10 Aralık 2024
4 Fiziki teslimler için son tarih 17 Aralık 2024
5 Final değerlendirme için son tarih 20 Aralık 2024
6 Ön elemeyi geçen ve sergilenmeye hak kazanan çalışmaların duyurulması 6 Ocak 2025
7 Sergi 21 Ocak 2025 – 4 Şubat 2025
  • Adaylar tarafından yapılan çalışmalar seçici kurul tarafından değerlendirilecektir.
  • Çalışmalar değerlendirilirken, her kategori için belirtilen teknik yeterliliklerin bulunmasının yanı sıra, çalışmaların özgün, yaratıcı olması ve estetik kaygı güdülerek üretilmesi kuralları aranacaktır.

SERAMİK

  • Semral Öztan –Seramik Sanatçısı/KTEV Mütevelli Heyeti Üyesi ve Sanat Komitesi Başkanı
  • Hayal Dimililer – Atatürk Meslek Lisesi/Seramik Öğretmeni/Seramik Sanatçısı
  • Mümine Özdemirağ Yağlı ARUCAD- Sanat Fakültesi/Seramik/ Öğretim Görevlisi

FOTOĞRAF

  • Mehmet Ali Serak – KTEV Sanat Komitesi Üyesi/Fotoğraf Sanatçısı
  • Kadir Kaba- Araştırmacı Yazar/Fotoğraf Sanatçısı
  • Emad Amlashi ARUCAD- İletişim Fakültesi/Görsel İletişim Tasarımı/Öğretim Görevlisi

ESKİZ

  • Birgül Beyatlı KTEV Mütevelli Heyeti Üyesi/Mimar
  • Aslı Bolayır Freelance /Resam/Art Terapist
  • Prof. Dr. Turan Aksoy, ARUCAD-  Sanat Fakültesi/Plastik Sanatlar/Profesör
YARIŞMA ÖDÜLLERİ BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ İKİNCİLİK ÖDÜLÜ ÜÇÜNCÜLÜK  ÖDÜLÜ
Seramik Kategorisi 400 USD 250 USD 150 USD
Fotoğraf Kategorisi 400 USD 250 USD 150 USD
Eskiz Kategorisi 400 USD 250 USD 150 USD
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Adı Soyadı

Belge Yükleme

Yüklemek için tıklayın veya dosyayı bu alana sürükleyin.
Yüklemek için tıklayın veya dosyaları bu alana sürükleyin. En fazla 3 dosya yükleyebilirsiniz.
Çalışmalarınız JPEG formatında yüksek çözünürlükte (300dpi), seramik çalışmalar ise ön, yan ve üstten olmak üzere üç faklı açıdan görsellerinin olduğu bir dosya halinde gönderilmelidir.
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Adı Soyadı / Name Surname
Akademisyen Giriş Öğrenci Giriş