Endüstriyel Tasarım Bölümü Nedir?
Endüstriyel Tasarım Bölümü, bir ürünün tüketici ihtiyaç ve sorunları da gözetilerek; estetik, yaratıcılık, teknik avantaj, işlevsellik, ergonomik, malzeme bilgisi, pazarlanabilirlik, üretim yöntemleri ve olanakları gibi çeşitli kriterler çerçevesinde yeni ve güncel ürünlerin tasarlanmasını kapsayan sürecin eğitimini vermektedir.
Bölümün amacı nedir?
ARUCAD Endüstriyel Tasarım Bölümü, öğrencilerini hem profesyonel hem de akademik alanlarda çok çeşitli kariyerlere hazırlamaktadır. Tasarım Fakültesi bünyesinde öğrenim gören bütün öğrenciler gibi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri de, küresel tasarım dünyasına sağlayabilecekleri bireysel katkılara odaklanmaya teşvik edilirler. ARUCAD Endüstriyel Tasarım programı; ürünler, hizmetler ve deneyimler tasarlamak için kritik, analitik ve yaratıcı bir yaklaşımı benimsemektedir.
Bölüm kaç yıllıktır?
Endüstriyel Tasarım Bölümü dört yıllık bir lisans bölümüdür.
Eğitim dili nedir?
Endüstriyel Tasarım Bölümünün eğitim dili İngilizce’dir.
TC vatandaşları bu bölümü nasıl tercih edebilir?
Endüstriyel Tasarım Bölümü YÖK Atlas’ta yer almaktadır. Dolayısıyla TC öğrencileri YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) ile bölüm tercihini yapabilmektedir. Barajların kaldırılması ile birlikte taban puan zorunluluğu da olmayan Endüstriyel Tasarım Bölümüne AYT puanı hesaplanan her öğrenci tercih verebilmektedir.
Soru ve görüşleriniz için whatsApp destek hattımız: 0533 820 21 83
KKTC vatandaşları ve KKTC’de ikamet eden TC vatandaşları bu bölümü nasıl tercih edebilir?
KKTC ve 4 senelik lise eğitimlerini KKTC liselerinin birinde tamamlamış TC vatandaşları her bölüme sınavsız başvuru yapabilmektedir. Online başvuru formunu doldurdukları takdirde (https://kibrisaday.arucad.edu.tr/hemen-basvur/) belirlenecek mülakat günü ve saatine uyarak kendilerini, istedikleri bölümleri ve amaçlarını açıkladıkları sözlü bir mülakata girerler. Mevcut portfolyosu bulunan her öğrenci bu süreçte portfolyolarını sunma şansına da sahiptir. Burs oranı belirlenen her öğrenci ön kayıtlarını gerçekleştirerek ARUCAD Ailesine dahil olabilmektedir.
Soru ve görüşleriniz için WhatsApp destek hattımız: (0533) 820 21 83
KKTC’de ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşlar ve yurt dışı başvuru süreçleri nasıl ilerlemektedir?
Yabancı uyruklu öğrenciler KKTC’de ikamet ediyorsa Üniversite tarafından belirlenen tarihlerde mülakata girerek ve portfolyosunu sunarak kayıt olabilir. Yurt dışında yaşayan adaylar, çevrimiçi (online) – (https://prospective.arucad.edu.tr/apply-now/) başvurusunu yapıp portfolyosunu göndererek kabul almaktadır.
Zorunlu stajı var mı?
Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde birincisi dördüncü dönemin, diğeri ise altıncı dönemin sonunda olmak üzere 2 (iki) adet zorunlu yaz stajı vardır.
Üniversitenin alt yapısı bu bölüm için yeterli mi? Derslerim hangi ortamlarda işlenecek?
Endüstriyel Tasarımı Bölümü için Üniversitemizde yeterli alt yapı bulunmaktadı.
Ders içeriklerine göre eğitiminiz aşağıdaki şekilde yapılmaktadır:
- Teorik dersler dersliklerde yapılırken, tasarım odaklı dersler Tasarım Stüdyosu’nda, dijital odaklı dersler PC, MAC Labaratuvarlarında ve Dijital Prodüksiyon Stüdyosu’nda gerçekleştirilmektedir.
- Baskı odaklı dersler Baskı Atölyesi’nde, çizim içerikli dersler İnterdisipliner Stüdyo’da işlenmektedir.
Uygulamalı eğitimin oranı nedir?
4 yıllık akademik programda bulunan bölüm derslerinin teorik ve uygulamalı eğitim oranı yarı yarıyadır.
Yeterli atölye, stüdyo ve laboratuvar var mı?
ARUCAD, küresel düzeyde rekabet edebilecek bir sanat ve tasarım üniversitesi oma hedefi ile kurulmuştur. ARUCAD’ın tüm atölye, stüdyo ve laboratuvarları son teknolojik ekipmanlar ile donatılmıştır. Fab Lab dahil olmak üzere dijital stüdyoların ve atölyelerin kullanımıyla bu kaynaklar, öğrencilerimizi, tasarım sorunlarını çözmek için gerekli bilgi, beceri ve yaratıcılık ile güçlendirmektedir. Tasarım Stüdyosunun mekânsal ve teknolojik donatısı, öğrencilerin kendi yeteneklerini ve çalışma ortamının olanaklarını keşfetmeleri için hazırlanmıştır. Tasarım Stüdyosu 25 kişi kapasiteli bir derslik; baskı, yazıcı ve tarayıcı olanakları ile bilgisayar merkezi, kütüphane, dinlenme alanı ve içinde öğrencilerin ve grupların çalışma yöntemlerine göre düzenleyebilecekleri ana atölye alanlarını barındırmaktadır.
Mezuniyet sonrası iş olanaklarım ne olacak?
Endüstriyel Tasarım Bölümünden mezun olan öğrenciler birer ürün tasarımcısı adayıdırlar. Endüstriyel ürün tasarımcıları, tasarım mesleğini kendi işyerlerinde serbest olarak yapabilmenin dışında çok amaçlı kurumlarda da görev alabilirler. Ayrıca, endüstride tasarım alanında istihdam sağlayan kuruluşlarda ürün tasarımcısı olarak, sanayi kuruluşlarında görsel iletişim uzmanı, ürün ve tasarım yöneticisi olarak, endüstri ürünleri tasarımı eğitimi veren üniversitelerde öğretim görevlisi olarak, liselerde yasalarda belirtilen alanlarda öğretmen olarak, Ar-Ge merkezlerinde araştırmacı olarak çalışabileceklerdir. Özel sektörde bulunan yapı denetim firmaları, danışmanlık ofisleri, reklam ve mimari proje ofislerinde de çalışabilirler.
Neden ARUCAD’da okumalıyım?
İsminden de anlaşılacağı üzere, yaratıcı sanatları ve tasarımı birleştiren bir üniversite olan ARUCAD, mesleğinde uzmanlaşmış profesyonellerin, uzun yıllar sonunda edindiği deneyimleri ve bilgi birikimlerini, kuramlar ve uygulamalı dersler ile rahatlıkla öğrencilere aktarabildiği multidisipliner bir kurumdur. Sağlanan tematik üniversite ortamında ise; akademik çeşitliliğin oluşturulduğu çiftdal ve yandal programları ile öğrencilerin kariyerleri inşa edilmeye başlanırken, ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkarmada faydalı olan seçimlik dersler, çalıştaylar, bilgi söyleşileri, internet tabanlı seminerler ve teknik geziler ile yoğrulan kültürel çeşitlilik, evrensel bir dil ile sunulmaktadır.