Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümü nedir?
Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümü, film yapım süreçlerini, tasarımını ve prodüksiyon yönetimini merkeze alan bir bölümdür.
Bölümün amacı nedir?
Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümü, görsel dili ile sinemayı hem kültürel, hem endüstriyel hem de sanatsal anlamda inceleyip öğrencisine öğretmeyi hedefleyen bir bölümdür.
Bölüm kaç yıllıktır?
Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümü dört yıllık bir lisans bölümüdür.
Eğitim dili nedir?
Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümünün eğitim dili İngilizce’dir.
TC vatandaşları bu bölümü nasıl tercih edebilir?
Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümü YÖK Atlas’ta yer almaktadır. Dolayısıyla TC öğrencileri YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) ile bölüm tercihini yapabilmektedir. Barajların kaldırılması ile birlikte taban puan zorunluluğu da olmayan Film Tasarımı ve Yönetmi Bölümüne AYT puanı hesaplanan her öğrenci tercih verebilmektedir.
Soru ve görüşleriniz için WhatsApp destek hattımız: (0533) 820 21 83
KKTC vatandaşları ve KKTC’de ikamet eden TC vatandaşları bu bölümü nasıl tercih edebilir?
KKTC ve 4 senelik lise eğitimlerini KKTC liselerinin birinde tamamlamış TC vatandaşları her bölüme sınavsız başvuru yapabilmektedir. Online başvuru formunu doldurdukları takdirde (https://kibrisaday.arucad.edu.tr/hemen-basvur/) belirlenecek mülakat günü ve saatine uyarak kendilerini, istedikleri bölümleri ve amaçlarını açıkladıkları sözlü bir mülakata girerler. Mevcut portfolyosu bulunan her öğrenci bu süreçte portfolyolarını sunma şansına da sahiptir. Burs oranı belirlenen her öğrenci ön kayıtlarını gerçekleştirerek ARUCAD Ailesine dahil olabilmektedir.
Soru ve görüşleriniz için WhatsApp destek hattımız: (0533) 820 21 83
KKTC’de ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşlar ve yurt dışı başvuru süreçleri nasıl ilerlemektedir?
Yabancı uyruklu öğrenciler KKTC’de ikamet ediyorsa Üniversite tarafından belirlenen tarihlerde mülakata girerek ve portfolyosunu sunarak kayıt olabilir. Yurt dışında yaşayan adaylar, çevrimiçi (online) – (https://prospective.arucad.edu.tr/apply-now/) başvurusunu yapıp portfolyosunu göndererek kabul almaktadır.
Zorunlu stajı var mı?
Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümünde üçüncü yılın ikinci döneminde staj yapma zorunluluğu vardır.
Üniversitenin alt yapısı bu bölüm için yeterli mi? Derslerim hangi ortamlarda işlenecek?
Tam donanımlı film stüdyosu, yeşil ekranı, çekim yapmayı mümkün kılacak kamera ve diğer tüm ekipmanları, dış mekân çekimine teşvik eden ödünç alma sistemi ve kurgu stüdyolarıyla Üniversitenin bu bölüm için alt yapısı yeterlidir.
Ders içeriklerine göre eğitiminiz aşağıdaki şekilde yapılmaktadır:
- Teorik dersler sınıflarda
- Uygulamalı derslerin bir çoğu PC ve MAC Laboratuvarlarında
- Çizim içerikli dersler İnterdisipliner Stüdyo’da
- Video ve fotoğraf içerikli dersler Film Stüdyolarında işlenmektedir.
Uygulamalı eğitimin oranı nedir?
Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümü yarı yarıya teori ve uygulamalı bir eğitim sistemine sahiptir.
Yeterli atölye, stüdyo ve laboratuvar var mı?
ARUCAD Film Studyosu’nda;
- 1 adet büyük stüdyo (biri yeşil ekran olmak üzere 3 çekim sahasını içermektedir)
- 1 adet orta büyüklükte stüdyo
- 1 adet ödünç alma merkezi
- 1 adet ses stüdyosu
- 1 adet kurgu stüdyosu
- 2 adet (görsel efekt ve renk tasarımı için) bilgisayar laboratuvarı ile yeterli sayıdadır.
Mezuniyet sonrası iş olanaklarım ne olacak?
Bu bölümden mezun olan öğrenciler öncelikle sinema endüstrisinde (hem bilinen anlamıyla hem de Netflix, Amazon Prime ve Disney + gibi yeni ev sineması anlamıyla) iş bulabileceklerdir. Ayrıca televizyonlar, reklam şirketleri, müzik ve video klip çekimleri gibi yine görsel üretimlerde de bilgi ve deneyim sahibi olarak seçilebileceklerdir. Dijital çağın yükselişiyle birlikte; sosyal medya içerik üretimlerinde, internet medyacılığında ve dijital yayıncılıkta da mesleklerini yapabileceklerdir.
Neden ARUCAD’da okumalıyım?
Kuzey Kıbrıs’ta Film Stüdyosu’na sahip tek üniversite ARUCAD’tır. Ayrıca film üretimini, diğer süreçlerden bağımsız olarak ele alıp onun hem endüstriyel yapısına hem de sanatsal yönüne eşit derecede önem vermektedir. Burada sağlanan imkânlar hem teknik hem de teorik düzeyde tatmin edicidir. Sürekli gelişen ve yenilenen teknolojiyi yakından takip eden Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümü, öğrencilerinin hem teknik hem de kültürel-sanatsal anlamda donanımla hayata atılmalarını hedefleyen bir bölümdür.