Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD) Yeni Medya ve İletişim Bölümü tarafından düzenlenen “Hakikat Sonrası Çağda Medya” başlıklı seminer, 30 Nisan 2025 tarihinde DA CLA02 salonunda gerçekleşti. Etkinliğe konuk konuşmacı olarak Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Müdürü Meryem Özkurt katıldı. Seminerin moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Huri Yontucu üstlendi.
Sunumunda Bayrak Radyosu’nun kuruluş sürecinden yola çıkan Özkurt, bu mütevazı başlangıcın zamanla BRTK’ya dönüşümünü, kurumun geçirdiği yapısal ve teknolojik dönüşümlerle birlikte aktardı. Kıbrıs’ın medya tarihine ışık tutan örneklerle zenginleştirilen konuşmada, medya kuruluşlarının evrimi tarihsel bir perspektifle ele alındı.
Seminerde ayrıca internetin ortaya çıkışıyla birlikte medyada yaşanan radikal değişimlere değinildi. Özkurt, yapay zekânın medya üretim süreçlerine entegrasyonu üzerine görüşlerini paylaştı ve doğru sorular sorulmadan doğru yanıtların alınamayacağına dikkat çekerek, yapay zekânın bilinçli ve etik kullanımının önemine vurgu yaptı.
Post-truth (hakikat sonrası) çağın toplumsal etkilerinin tartışıldığı bölümde, gerçeğin yerini algının aldığı günümüz medya diline eleştirel bir bakış sunuldu. Medyanın propaganda aracı olarak nasıl kullanılabileceği, yankı odaları ve bu yapıların toplumsal kutuplaşmayı nasıl derinleştirdiği örneklerle açıklandı.
Meryem Özkurt ayrıca Türkiye’deki Show TV, TGRT, Star TV ve TRT gibi kurumlarda edindiği mesleki deneyimlerinden örnekler paylaştı.
Seminerin sonunda, dezenformasyon çağında medya okuryazarlığının neden hayati bir beceriye dönüştüğü vurgulandı. Özkurt, bireylerin eleştirel düşünme ve sorgulama becerilerini geliştirmesinin, doğru bilgiye ulaşmanın temel yolu olduğunu ifade etti.